De bench
De bench
By: Labradors Yochiver, Categories: Puppies,Tips, Reacties uitgeschakeld voor De bench

Waarom een bench?

Veel hondenbezitters denken bij een bench, soms ook kamerkennel genoemd, aan iets negatiefs. Er wordt dan gedacht aan een ongelukkig zielepootje dat de ganse dag in een beperkte kleine ruimte met tralies moet zitten wachten tot hij er eindelijk eens even uitgelaten wordt om te eten of drinken of, als hij geluk heeft, even buiten mag.


Een bench moet echter gebruikt worden om zowel de Labrador als de baasjes zekerheid en rust te verschaffen en er voor te zorgen dat de lab bij de familie en bezoek kan zitten zonder ergernis of verveling voor zowel hond als mens.


Wat betekent dit voor je puppy?

Het pupje komt bij zijn nieuwe baasjes als hij of zij ongeveer acht weken oud is. Dit betekent dat hij of zij een nieuwe huisgenoot zal worden. Nu is het zo dat alle huisgenoten, na verloop van tijd, de huisregels moeten kennen en zich daar ook aan houden. Dat geldt dus ook voor het kwispelende labradorpupje.


Zo zullen er een aantal dingen zijn die absoluut niet mogen. We denken dan bijvoorbeeld aan:

  • niet bedelen,
  • niet kauwen aan de stoelpoten,
  • niet in de speelkamer van de kinderen komen,
  • niet op de sofa van oma gaan liggen (dit geldt ook voor opa),
  • etc …

Iedereen kan dit lijstje aanvullen of er items uit verwijderen naargelang de eigen situatie.


Het is duidelijk dat de pup deze regels zal moeten aanleren. Ze eens voorlezen zal geen enkel nut hebben. Door de aandacht van de baasjes en het telkens consequent duidelijk maken aan de pup van wat niet mag (al de rest mag) zal de deugniet stilletjesaan begrijpen wat kan en niet kan. Ook zindelijkheidstraining heeft hierin zijn plaats.


Het is quasi onmogelijk om zo’n snel en onderzoekend ding als een puppie 24/24 en 7/7 in het oog te houden. Dat zou al snel leiden tot overmatig bezoek aan sommige gespecialiseerde dokters, voor de baasjes welteverstaan.


Is de bench een hulp?

Inderdaad, bij de opvoeding kan die bench een grote, welkome hulp zijn.


Dank zij het juiste gebruik van de bench kunnen we veel negatief gedrag voorkomen, zodat we dit niet hoeven te bestraffen. We moeten er voor zorgen dat de pup, en later ook de volwassen hond, zich prettig voelt in de bench. Zo zal je Labrador er graag zelf in gaan rusten of er zonder problemen op bevel in vertoeven.
Dit laat dan toe om de lab zowel ’s nachts als overdag, wanneer hij niet kan gecorrigeerd worden als hij iets fout doet en een correctie nodig is, met een gerust geweten in de bench te laten. Dit kan dan zelfs als hij zich prima aan de huisregels houdt: de bench is namelijk geen straf, maar een plaats om tot rust te komen!


Waar en wanneer?

De ruimte waar de bench zich bevindt kan bijna overal zijn. De pup zal de bench immers als zijn slaap- en rustruimte beschouwen en er ook zonder problemen in slapen op het ogenblik dat de bench van kamer verandert. Dit maakt het ons makkelijker om later de Labrador mee op vakantie te nemen, of bij vrienden op bezoek te gaan of je hond van de living naar de keuken of ergens anders mee te nemen…. Dat weekendje uit wordt daardoor geen ramp met kapotgebeten stoelpoten of losgerukte kabels en dergelijke.


Ook oudere honden, zeker als ze iets minder goed te poot zijn, trekken zich graag terug in de bench. Ze zijn er zeker van dat ze niet per ongeluk omvergelopen kunnen worden en kunnen er dicht bij hun baasjes rustig liggen, zonder gestoord te worden.


Een bench kan dus beschouwd worden als een verplaatsbaar, praktisch nest waarin de hond zich prima thuis voelt en waardoor de eigenaar zich ervan verzekert dat er geen “onverwachte” dingen kunnen gebeuren. Zowel het baasje als de Labrador voelen zich comfortabel en rustig.


Hoe wennen aan de bench?

Wanneer de pup bij de nieuwe eigenaar komt dient men te starten met de benchtraining. Dit geldt natuurlijk ook voor een volwassen hond die geen benchtraining heeft gehad.


Je zet de bench in de ruimte waar je (voorlopig) wil dat de hond verblijft met het deurtje open. Zorg ervoor dat je wat lekkers in de bench legt. Dit doe je natuurlijk als hij het ziet. Je legt het snoepje dan ook in zicht. Het is nu NIET de bedoeling de hond te lokken of hem in de bench te duwen. Dit zou een averechts effect kunnen hebben!


Denk eraan dat we trachten om positief te trainen. Je Labrador heeft een erg goede neus en de ogen werken ook zoals het hoort: je lab zal, uiteindelijk, nieuwsgierig als hij is, wel eens gaan snuffelen aan wat er ligt en het er willen uithalen. Als hij dat gedaan heeft, herhaal je deze oefening een paar keer.


Na een paar keer zal je merken dat hij gaat zitten wachten (misschien al aan het deurtje van de bench of er zelfs in) op dat lekkere spul. Zodra hij dit doet, is het moment aangebroken om het eetbakje (mét eten) in de bench te plaatsen en het daar te laten opeten. Dit doe je best met het deurtje open.


Na enkele keren deze oefening te herhalen, sluit je het deurtje en ga je even weg. Je zorgt er wel voor dat je terug bent vooraleer je Labrador zijn eten helemaal op heeft, zodat hij ziet dat je het deurtje steeds weer opendoet. Dat kan je ook doen door hem iets lekkers te geven (lekker kauwspul), het deurtje dicht doen, even weg te gaan en dan weer terug te komen en het deurtje te openen.

Noxa en Tinka

Het is geen bench, maar het maakt wel duidelijk dat honden niet altijd zoveel plaats nodig hebben 🙂


Breng hem iedere keer als hij gaat slapen naar zijn bench. Als hij er zelf niet naartoe gaat, begeleid je Labrador er dan naartoe. Geef je lab wat om op te kauwen en sluit het deurtje. Hij zal dat laatste beetje energie gebruiken om zijn kauwtje te bewerken en dan in slaap vallen.


Zorg ervoor dat je, zodra hij wakker wordt, je vriendelijk pratend met een lichte, hoge stem naar hem toegaat en het deurtje opent.


Het is belangrijk dat je het deurtje opent vooraleer hij begint te zeuren, janken of blaffen. Anders loop je het risico dat hij “het zeuren” met “het openen van het deurtje” zal associeren. Dat zou al je eerder geleverde inspanningen nutteloos maken en je zou de doelstelling voorbijschieten.


Het is belangrijk je Labrador in deze beginfase GEEN uren na elkaar in de bench te stoppen!


Wat voor bench?

Er zijn verschillende soorten kamerkennels in de handel. Er zijn de kennels die mee het vliegtuig opmogen en de kennels uit ijzer traliewerk. Het voordeel van deze laatste is dat ze meestal makkelijk opplooibaar zijn en zo kunnen meegenomen worden.


Als je kiest voor een vliegtuig- of flykennel, kies dan zeker eentje die ruim genoeg is. Je kan beter, zolang je Labrador nog een pup is, je kennel verkleinen. De maten van de fly-kennel voor een labrador zijn ongeveer de volgende:

  • Hoogte : 70 cm
  • Breedte : 65 cm
  • Lengte : 90 cm


DENK ERAAN: Een bench mag nooit gebruikt worden als straf en men mag ook nooit straffen als je Lab in de kennel zit.