Goede, gezonde voeding voor mijn Labradors
Goede, gezonde voeding voor mijn Labradors
By: admin, Categories: Tips,Voeding, Reacties uitgeschakeld voor Goede, gezonde voeding voor mijn Labradors

Waarom?

Over de voeding van labradors en honden in het algemeen wordt enorm veel geschreven. Er worden nogal wat theoriën over verkondigd. Daarnaast zijn er natuurlijk ook de fabrikanten van dieren- en hondenvoeding die er alles aan doen om de hondenliefhebbers te overtuigen dat hun voeder het beste is op de markt. Jammer genoeg is het voor een hondenliefhebber die het beste wil voor zijn hond soms erg moeilijk kiezen: door de veelheid aan varianten, beloftes en marketing die ingezet wordt, ziet men door het bos de bomen niet meer.
 

Wij hebben al erg vaak de vraag gekregen van mensen die bij Yochiver een pupje kopen wat dan wel het beste eten is. En of het eten dat men geeft wel kwalitatief voldoet. Soms denken mensen dat het eten goed is enkel omdat het erg veel kost. Helaas is dat niet altijd het geval.
 

Om deze vragen op te lossen ben ik zelf op zoek gegaan naar de best mogelijke hondenvoeding op de markt, met een aantal basisfeiten in het achterhoofd.

 

Een hond is carvnivoor

Laat ons als eerste punt voorop zetten dat een hond een vleeseter of carnivoor is… geen graaneter. Een hond beschikt namelijk niet over de spijsverteringsmiddelen die een echte graaneter wel heeft: dan spreken we bvb. over bepaalde enzymen die noodzakelijk zijn voor de afbraak en vertering van granen.

 

Praktische voeding

Ik ben er van overtuigd dat indien men vers voedsel kan bereiden met als hoofdingrediënt vlees, afkomstig van gezonde, gecontroleerde dieren, men zeker een stapje voor heeft. Probleem hierbij is dat het enorm veel tijd vraagt en dat men er moet voor zorgen dat er voldoende vitaminen en mineralen in het eten aanwezig zijn: mensen die elke dag moeten werken hebben hier vaak geen tijd voor. Thuis beschikt men ook niet over een wetenschappelijk labo om een correcte analyse van de voedingsbestanddelen te garanderen in de zelfbereide voeding.

 Praktische argumenten hebben mij ervan overtuigd om een zo goed mogelijk hondenbrok te zoeken, die ook nog betaalbaar is.

 

De betere hondenbrok

Ik weet dat ik voortdurend zal moeten uitkijken naar de ‘betere brok’. Van de meeste fabrikanten moet ik hierbij geen hulp verwachten. Om een brok te kunnen beoordelen heeft men immers alle informatie nodig over die brok en de samenstelling ervan.


De meeste fabrikanten willen deze informatie niet verstrekken…
Waarom niet? Sommigen beweren dat het hier over bedrijfsgeheimen gaat. Dit is in het merendeel van de gevallen larie en apekool natuurlijk. Anderen geven toe dat ze het zelf niet weten en dus ook niet kunnen zeggen omdat ze een (substantieel) deel van de ingrediënten halen bij andere leveranciers.

Graag wil ik de fabrikanten leren kennen die goed voedsel leveren en geen geheimen hebben.

Gezonde graanvrije hondenvoeding

 

Wat zit er niet een goede hondenvoeding?

Wat zijn de zaken waar u op kan letten als u een hondenbrok aankoopt? De volgende ingrediënten mogen er volgens ons niet inzitten:

 • Onnatuurlijke ingrediënten (oa. (chemische) additieven voor geur, kleur, smaak, bewaring)
 • Tarwe en andere graansoorten (gerst, spelt, rogge, soja,.. )waarvan we, wegens de gliadinegluten, allergieën kunnen verwachten bij onze honden, zeker op lange termijn.
 • Onnatuurlijke bewaarmiddelen. Zeker GEEN Bha (E320), bht (E321) , propylgallaat (E310) en ethoxyquin (E324)!
 • Niet-gecheleerde mineralen, en al zeker geen sulfaten, oxides, fosfaten, chlorides en hydroxides.
 • Melkproducten of toegevoegde suiker
 • De koolhydratenverhouding in de voeding mag zeker niet boven 40% uitkomen!

Bij de ongewenste ingrediënten moet er ook nagegaan worden of die niet verborgen zitten in de ingrediënten zelf: daarom is het van het grootste belang dat de fabrikant zelf weet van waar en hoe de gebruikte ingrediënten komen als hij ze niet zelf geproduceerd of verwerkt heeft.

 

Wat zit er wel in een goede hondenvoeding?

Let op de volgende zaken als u hondenvoeding aankoopt. 

 • Voldoende proteïnen die van echt vlees komen. Dit mag verwerkt zijn tot vleesmeel (minimaal 22% à 25%) en het dient afkomstig te zijn gecontroleerde en gezonde dieren, waar mogelijk van één diersoort.
 • Een goede calcium versus fosfor verhouding in de juiste hoeveelheden en dit alles in de goede verhouding tot het proteïnegehalte.
 • Toevoegingen van de nodige vitamines gehaald uit natuurlijke producten: toevoegingen zijn dus niet altijd uit den boze!
 • Bewaarmiddelen enkel uit natuurlijke ingrediënten.
 • Liefst gecheleerde mineralen
 • Vitamine E / tocoferolen (E306 tm E309), Vitamine C (E300 tm E302), rozemarijnextract, selenium..
 • Vet van dierlijke oorsprong en van goede kwaliteit (palmolie of kokosolie mag ook). Minimum 15%. Een eventuele toevoeging van zalmolie om een goede verhouding omega-3 omega-6 te bekomen is ok.

Wat voor brok?

De brok wordt soms geleverd in een geëxpandeerde vorm en soms in een koudgeperste vorm . Beide productieprocessen hebben zo hun aanhangers. Ik ben er nog niet uit welk proces inderdaad het best is.

 
Bij een geëxpandeerd voeder worden de ingrediënten verhit op hoge temperaturen en dan als een brij onder druk door dunne buizen gestuwd. Als zij de buisjes verlaten expanderen zij. Bij een geperste brok wordt de massa niet zo hoog verhit (liefst onder de 75° C). Mij lijkt het dat bij het bereiden van het vleesmeel vooraf wel die hoge temperaturen moeten gebruikt worden. Als er fabrikanten mij hierin willen tegenspreken ben ik graag bereid, na onderzoek, mijn mening hierover te herzien.

 

Maakt het echt zoveel uit?

Kort gezegd: JA!

 

Wij hebben diverse soorten voeders en brokken getest op enkele van onze honden doorheen de jaren. Sommige beloftes van fabrikanten over de kwaliteiten van hun voeding werden ingelost, andere waren absoluut te categoriseren als praatjes. Sinds wij de graanvrije voeding geven van Oliver’s merken we de volgende zaken op:

 • Een goede vacht: bij enkele honden kunnen we ronduit spreken van een enorme verbetering.
 • Prima algemene conditie en levenslust: een mooi voorbeeld is de snelle recuperatie na een nestje van de teven die een nestje hebben gehad. Nog nooit waren onze moeders zo snel hersteld!
 • Minder hoopjes dan bij vele andere voeders: dit is vooral aangenaam voor ons, als baasje. De ontlasting is compacter.
 • Geen onwelriekende adem meer: iedereen kent de typische adem van een hond. Soms durft die ronduit te stinken. Sinds wij deze voeding geven, is dit enorm gebeterd, wat heel erg aangenaam is voor de baasjes.

Dit zijn slechts de gevolgen op betrekkelijk korte termijn (van 2 tot 8 maanden). Wij maken ons sterk dat onze honden door deze voeding ook minder allergiën zullen ontwikkelen met de bekende gevolgen als jeukende oren en oorontstekingen, krabben aan de vacht, ongewenst haarverlies en dergelijke op lange termijn.

 

En mijn hond?

Omdat wij vinden dat elke hond recht heeft op een gezonde voeding en de gezondheidsvoordelen die eraan verbonden zijn én elk baasje moet kunnen ervaren wat de voordelen voor hem kunnen zijn, hebben wij besloten onze voeding af te nemen bij Gezondehond.be

 
Met dit initiatief delen wij onze kennis en know-how op het vlak van de voeding die volgens onze inzichten (gebaseerd op feitelijke gegevens van de analytische bestanddelen, de verteringsprocessen van een hond) en ervaringen (onze honden zijn steeds de proefkonijnen van dienst). Op basis hiervan beslist Gezondehond.be welke voeding en snacks passen bij onze én uw hond. Want uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: een gezonde en enthousiaste hond!

 

Vragen?

Twijfel je aan je voeding die je aan je hond geeft? Weet je niet hoe je moet overstappen naar de nieuwe voeding? Of heb je nog een andere vraag? Neem contact op met ons: we proberen je zo snel als mogelijk verder te helpen.